ДОНАЦИЈЕ ЗА СЕДМОЧЛАНУ ПОРОДИЦУ МИЛИВОЈЕВИЋ
19.09.2013




Захваљујући хуманитарно-донаторској акцији Градске општи Палилула-Ниш  „Помозимо нашој деци“ и активности кампање компаније „Блиц“ „Срце за децу“, седмочланој породици Драгише Миливојевића, која живи у веома тешким условима у насељу Ледена стена, обезбеђени су потребни услови за живот. Председник општине Палилула, Бобан ЏУНИЋ са сарадницима, донаторима и Бранком Јаначковићем, дописником Блица у Нишу, посетио је  ово домаћинство и уручио вредне поклоне.

Само до пре недељу дана, Драгиша (44) по занимању КВ радник, стругар, бравар, варилац, тесар... али без сталног посла и његова супруга Маријола „сатављали су крај са крајем“, одгајајући своју децу, Миодрага (11), Миљану (9), Милидара (7) Милунку (6) и Момчила (4), у стамбеном простору без струје и основним хигијенским условима за живот.

„Просто је невероватно да људи живе у оваквим условима - рекао је Бобан Џунић. Ми смо у општини Палилулам, након информације, која је објављена у листу „Блиц“, о тешким условима живота ове пордице, брзо реаговали. У договору са Центром за социјални рад „Свети Сава“ обезбедићемо реконструкцију породичне куће коју чине три мале, оронуле собице од 40 квадрата. Данас смо малишане обрадовали поклонима, купили смо им књиге за школу, донели електрични шпорет, фрижидер. На наш позив, показала је друштвену одговорност, компанија „Светлост“ д.о.о у Нишу, која је породици Миливојевић донирала пећ на чврсто гориво а играоница „Смајли“ је обезбедила прославу рођендана ово петоро деце. Собзиром да је ово један од тежих социјалних случајева очекујем да ћемо имати разумевање Елекродиструбуције Ниш и наћи могућност да и они добију електричну енергију- нагласио је председник општине Палилула. Данас смо сазнали да је једно од деце (Миодраг) болесно и да се налази у Клиничком центру на оделењу хирургије. Обићи ћемо га и помоћи родитељима. Уосталом, акцију „Помозимо нашој деци“, покренули смо ди би помогли малишанима али и породицама оболеле деце, који се суочавају и са финансијским потешкоћама за њихово лечење. И овим поводом позивам све људе добре воље да покажу хуманост на делу. Донаторска средства у оквиру акције „Помозимо нашој деци“ могу се уплатити потписивањем уговора о донатроству или директном уплатом на наменски рачун: 840-2879741-16 у нишкој општини Палилула.

По речима Маријоле Миливојевић, деца уче у тешким условима и поред тога су добри ђаци у ОШ „Бубањски хероји“. Иако уче на свећи, Милидар је одличан а Миодраг и Миљана су врло добри. Ја их као мајка стално храбрим и мотивишем да  не посустану. Хвала Богу да смо уз помоћ Градске општине Палилула, Центра за социјални рад, листа Блиц и Бранка Јанаћковића, који је упознао људе о нашем животу, коначно угледали светло. Помоћ Општине Палилула ми јако значи. Тешко је то описати речима. Само ја знам колико ми ова пажња значи, као мајци која гледам децу а не може више да им пружи. Захваљујем се и бројним људима који су се одазвали овој акцији и притекли нам у помоћ. Неко је донео храну, неко одећу.  Било шта да су донели свака помоћ је драга и подстицајна.

Највише ме плаши немање и то што немам посао–каже Драгиша Миливојевић.  Криво ми је што не могу породици да пружим више, али немам посла. Плаши ме глад, да ми деца не буду гладна. Прошле године смо били без дрва. Нисмо искрено имао посао и нисам могао да обезбедим огрев и онда смо се жена и ја са децом сналазили на разне начине. Ја идем на раднички пијац чекам посао. Цео Ниш ме зна одатле. Посао не одбијам, радим на грађевини, цепам дрва, битно је да зарадим неки динар али то је све мало. Другачије је када се има сталан посао. Раније сам радио у МИН-у. Био сам стругар и бравар, монтер сам био. Био сам по теренима, радио у електранама. Нигде се нисам обрукао, ником нисам учинио ништа лоше. Миливоје је добровољан давалац крви. Добро зна шта значи бити хуман и помоћи у невољи.

Док су гости и родитељи разматрали могућности решавања других поблема деца нису крила одушевљење.

„Ја учим код комшике Злате пошто немамо струју и имам све добре оцене каже нам Милидар. Тамо гледамо и телевизор а ја некад идем и на бензијску пумпу да гледам филм. Четворогодишњи Момчило се највише обрадовао чоколади. Милунки се испунила жеља да има своју лутку а Миљану је одушевио комплет барбика и прекривач са јастуком. Неке су са дутом косом, неке са кратком, добила сам разне хаљинице за Барбику-рекјла нам је Миљана. Радујем се што ћемо ићи у играоницу. Једном сам била тамо. Драго ми је што ћу сада са браћом и сестром прославити и наше рођендане. Сада ћу да позовем и ја другаре у играоницу „Смаил“ да се дужимо.

Породицу Миливојевић смо затекли у страшном стању. Моја репортажа у БЛИЦУ је објављена у склопу наше акције „Срце за децу“ у склопу у којем се објављују приче о социјално угроженим породицама којима је потребна помоћ. Људи живе без струје две године у изузетно тешким условима- истиче дописник овог гласила Бранислав Јанаћковић. Јавио се један донатор, Саша Стаменковић који ће Драгишу запослити на свом градилишту. Стигли су први пакети са храном а ево сад и велика донација општине Палилула. Сигуран сам да ће то пуно помоћи да предстојећу зиму Миливојевићи дочекају знатно безбрижније.

По речима Бобана Џунића, хумантиарна акција општине Палилула „Помозимо нашој деци“ није само локалног значаја, нема временско ограничње и трајаће док год буде било потребе,. Она има за циљ да нас подстакне на већу хуманост и солидарност. Расположиви фонд зависи од донатора. Образовали смо Комисију за утврђивање испуњености услова и критеријума за доделу финансијске помоћи угроженим породицама, прописала критеријуме, услове и на основу њих одређујемо приоритете–породице којима ће бити додељена финансијска помоћ.

Више пута сам истицао да се многи проблеми могу решити системски-законима, уредбама, али у овом случају наша жеља је била да подстакнемо на хуманост, солидарност, друштвену одговорност све оне који могу да помогну. Упутили смо  писма свим градским институцијама, јавним предузећима и установама и очекујем да ће разумети поруку. На испиту је наша савест и солидарсност. Текст и фото (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - Facebook